Voorschool - Peutergroep

Montessori Voorschool
A.L. Lesturgeonstraat 3
7815 VD Emmen
Tel: 06 838 06 196
Email: montessori@stichtingpeuterwerk.nl
 
De Montessori Voorschool zit gevestigd in Montessorischool Emmen, een openbare basisschool in de wijk Emmermeer.
 
Op de Montessori Voorschool werken:
Lies Pilage en Carolien van Buijsen.
 
Op de voorschool kunnen kinderen terecht vanaf 2,5 jaar. Als zij 4 jaar zijn, kunnen zij doorstromen naar groep 1 van Montessorischool Emmen.
 
De Montessori Voorschool heeft twee groepen. In deze reguliere groepen, die niet groter zullen worden dan 12 kinderen per groep, worden ook VVE kinderen opgenomen.
 
Walvissen:
Maandagochtend:          08.15 – 12.00
Woensdagochtend:        08.15 – 12.00
Donderdagmiddag:        12.15 – 14.45
 
Dolfijnen:
Maandagmiddag:           12.15 – 14.45
Dinsdagochtend:            08.15 – 12.00
Donderdagochtend:       08.15 – 12.00
 
De Montessori Voorschool heeft een ruim lokaal met verschillende speelhoeken. De achterdeur grenst aan het speelplein, speciaal voor de peuters. Zo mogelijk wordt er elke dag buiten gespeeld. Op het peuterplein staat een grote zandbak, met een schaduwdoek erboven. Er is een glijbaan aanwezig en er kan gefietst worden. Af en toe worden er balspelletjes gedaan, om de motoriek te stimuleren.
 
De peuters worden om 08.15 gebracht door hun ouder(s) of verzorger(s). Op de Montessori Voorschool geven alle peuters de juf een hand en wensen ze elkaar een goede morgen. Zo is er bij de start tussen elk kind en de leidsters al even contact geweest aan het begin van de dag. Ook mogen de peuters een plantje verzorgen in de klas en elke ochtend water geven. Er is ruimte om nog even een boekje lezen of bijvoorbeeld een puzzel te maken met het kind, voordat er afscheid genomen wordt.
 
De leidsters laten de kinderen eerst even een tijdje spelen om te acclimatiseren. Vervolgens gaan we in de kring. In de kring wordt er “goedemorgen” of “goedemiddag” gezongen en aan alle kinderen wordt even aandacht besteed. In de kring worden er twee hulpjes van de juf aangesteld, deze krijgen een button met puk erop, op. Puk is een pop, hij zit ook in de kring, hij eet ook met ons mee en hij is betrokken bij de thema’s. Er is bijvoorbeeld een thema “Hatsjoe” en dan is Puk verkouden.
 
Ongeveer elke vier à vijf weken werken we aan een ander thema. Tijdens de kring wordt aan dit thema aandacht besteedt, door middel van Puk, boekjes, liedjes en spelletjes. Aan het eind van het thema , worden ouders tien minuten eerder dan de ophaaltijd uitgenodigd. Dan laten de kinderen, samen met de juffen, zien wat ze gemaakt en geleerd hebben.
 
Na de kring wordt er geknutseld. Dit is altijd een knutselwerkje dat met het thema te maken heeft. Na het knutselen en spelen, gaan we met ons allen aan tafel zitten. De hulpjes mogen liedjes uitkiezen uit het liedjesboek. Na het zingen,  mogen de hulpjes de tassen uitdelen en eten we gezamenlijk. Na het eten verschoont één van de juffen de kinderen die een luier om hebben. De andere kinderen spelen. Vervolgens ruimen de kinderen gezamenlijk het lokaal op. De juffen geven overzichtelijke taken aan de kinderen. Na het opruimen, wordt er buiten gespeeld tot het tijd is om naar huis te gaan. Aan het einde worden er nog afscheidsliedjes gezongen. Ook bij het naar huis gaan, geeft iedere peuter de juffen weer een hand en zeggen ze elkaar gedag.
 
Op onze voorschool:
-           Is iedereen welkom
-           Kunnen we onszelf zijn
-           Accepteren we elkaar
-           Mogen we fouten maken
-           Lachen we veel
-           Geven we elkaar complimeten
-           Vieren we samen feest
-           Zeggen we sorry en vergeven we elkaar
-           Gaan we met een ander om zoals we zelf behandeld willen worden
-           Helpen we elkaar om te zorgen dat iedereen zich thuis voelt
-           Zijn we zuinig op de spullen
-           Zorgen we dat het netjes en overzichtelijk blijft
-           Zorgen we dat het veilig is
-           Elke peuter krijgt bij binnenkomst en afscheid een hand van de juffen
-           Peuters verzorgen hun eigen plantje
 
De Montessori Voorschool is gevestigd in Montessorischool Emmen. Door de korte lijntjes met het team van deze basisschool zijn thema’s makkelijk af te stemmen op elkaar. Als de peuter van de voorschool naar groep 1 op de basisschool gaat, vindt er een overdracht met de nieuwe leerkracht plaats. Op de basisschool werkt een intern begeleider (IB-er), zij stelt zich ook beschikbaar voor de voorschool, om te kunnen overleggen als er zorgen zijn over de ontwikkeling van een kind. Tevens ie er nauw contact met de locatiedirecteur.
 
Op de Montessori Voorschool wordt Klasbord gebruikt. Via deze social media worden ouders elke dag op de hoogte gebracht over wat de kinderen die dag op school hebben gedaan. Ook worden er foto’s opgezet.
 
Op de Montessori voorschool geven alle peuters de juf een hand en wensen ze elkaar een goede morgen. Zo is er bij de start tussen elk kind en de leidsters al even contact geweest aan het begin van de dag.
 
Ook mogen de peuters een plantje verzorgen in de klas en elke ochtend water geven.
 
Uitspraak van een moeder: “mijn kind wordt door jullie echt gezien!”
 
Ouders en/of verzorgers zijn van harte welkom om met hun peuter even binnen te lopen op de Montessori voorschool om even de sfeer te proeven en te kijken hoe het gaat. Lies of Carolien staat u graag even te woord. Inschrijfformulieren liggen op de groep en kunnen gelijk meegegeven worden. Ook kan het inschrijfformulier worden gedownload van de website.
U kunt de Montessori voorschool altijd bellen of mailen voor meer informatie.
 
Telefoon: (06) 83 80 61 96
Email: montessori@stichtingpeuterwerk.nl
 

© 2020 Openbaar Onderwijs Emmen - alle rechten voorbehouden